Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

«Ένας υποψήφιος για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών»


Στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν των Εκπαιδευτικών της Επαρχίας μας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου με θέμα «Ένας υποψήφιος για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών», συζήτηση πάνω στο θέμα και δεξίωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Περιφερείας Ιω. Ευαγγέλου και Δωρ. Κοταντούλα, οι Διευθυντές των Σχολείων, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Αθ. Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Τριανταφύλλου, οι Αντιδήμαρχοι Χρ. Σικώλας και Ν. Κατσαντώνης και πολλοί Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Ο Μητροπολίτης στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους στους μαθητές, και γενικά σ' όλη την κοινωνία, μέσα στο σύγχρονο δύσκολο αντιπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό περιβάλλον.
Όπως ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος, όταν συζητούσαν για τον απαρτισμό της Τριάδος των Ιεραρχών, μεταξύ των αγίων συμπεριελάμβαναν και τον άγιο Γρηγόριο τον Νύσσης, αδελφό του Μεγάλου Βασιλείου και σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Καππαδοκών Πατέρων.
Μετά τα βιογραφικά στοιχεία που παρέθεσε, επικέντρωσε την ομιλία του σε τρία σημαντικά θέματα της διδασκαλίας του Αγίου σε σχέση με τον σύγχρονο επιστημονικό, φιλοσοφικό και κοινωνικό προβληματισμό. Το πρώτο θέμα ήταν η δημιουργία του κόσμου, όπου παρουσίασε την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης για την δημιουργική άκτιστη ενέργεια του Θεού, για την πρώτη ορμή και τον εγκείμενο στην κτίση λόγο, για την σπερματική δύναμη κ.α., σε σχέση με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες για την μεγάλη έκρηξη, το πρωτοκύτταρο (με DNA η RNA) και την εξέλιξη.
Το δεύτερο θέμα ήταν η εμφάνιση της ζωής και η δημιουργία του ανθρώπου, σε σχέση με τις σύγχρονες βιταλιστικές θεωρίες (Vis Vitalis). Μίλησε για την ζωή ως δώρο του Θεού και για την καταπληκτική πρόνοια του Θεού όπως φανερώνεται στην κατασκευή του ανθρώπου και συγκεκριμένα στο πως η εξωτερική αδυναμία του ανθρώπου σε σχέση με τα άλλα ζώα και την δημιουργία τον κατέστησε βασιλέα της κτίσης και πως η όρθια στάση του ανθρώπου του επιτρέπει να έχη ελεύθερα τα χέρια του για τις διάφορες εργασίες, να ομιλή και να κοινωνή την κρυφή χάρη του νου δια του λόγου (προφορικού και γραπτού) στους άλλους ανθρώπους.
Το τρίτο σημείο της διδασκαλίας του αγίου Γρηγορίου Νύσσης το οποίο παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος σε σύγκριση με τις σύγχρονες βιολογικές απόψεις της γενετικής ήταν ο γήρανση, ο θάνατος και η ανάσταση. Συγκεκριμένα εξέτασε τις επιστημονικές παρατηρήσεις για τον «θάνατο που είναι υπεύθυνος για την ζωή», δηλαδή για τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων με την «απόπτωση», ήτοι την «αυτοκτονία» τους, αλλά και τον φυσιολογικό θάνατό τους που λέγεται «νέκρωση», που συμβάλλει στην διατήρηση της ζωής και την δημιουργία του σώματος, σε σχέση με την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου για την συνύπαρξη ζωής και θανάτου, για το πως η ζωή υπάρχει ανάμεσα σε δύο θανάτους, για το πως τα όντα και ο άνθρωπος ως δημιουργήματα ήλθαν από το μη ον και πορεύονται πάλι στο μη ον και πως αυτή η πορεία αναστέλλεται μόνον με την άκτιστη ενέργεια του Θεού και μπορεί να παραμείνη για πάντα το ον και να νικηθή ο θάνατος, όπως τον νίκησε ο Χριστός με την ζωή, τον θάνατο και την ανάστασή Του.
Στο ίδιο επίπεδο προβληματισμού κινήθηκαν και οι ερωτήσεις των εκπαιδευτικών και η συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τους «δερμάτινους χιτώνες», το φοβερό του θανάτου και την θεωρία της εξελίξεως. Έτσι πραγματεύθηκαν σημαντικές έννοιες, ερωτήματα και αξίες της ανθρώπινης ζωής.
Ο Σεβασμιώτατος περάτωσε την συνάντηση αναφερόμενος και πάλι στην προσφορά των Εκπαιδευτικών ως σημαντικών διορθωτικών και μορφωτικών παραγόντων της κοινωνίας και που συντελούν στην «εξέλιξη» των μαθητών σε μορφωμένους και πεπαιδευμένους πολίτες, αλλά και σε θεουμένους.
Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.
Να αναφέρουμε επίσης ότι το πρωΐ της Εορτής τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας για τα Σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Βεατρίκη Λιάκα, Θεολόγος του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου. Μετά δε το πέρας της θείας Λειτουργίας, η Ενορία δεξιώθηκε στην Αίθουσά της όλους τους εκκλησιασθέντας Εκπαιδευτικούς. Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας τελέσθηκε και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εκκλησιάσθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Σουλτανίδης, Δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου.
Φέτος, κατά την καθιερωμένη εορταστική συνάντηση των Εκπαιδευτικών Α'/θμιας Εκπαίδευσης τιμήθηκε ο συνταξιοδοτηθείς δάσκαλος κ. Γεώργιος Παπαθανασίου, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του στην παιδεία μέσα στην Τάξη ως δάσκαλος, από την θέση του διευθυντού, με την ιδιότητα του συνδικαλιστού και ως υπεύθυνος για την έκδοση του περιοδικού των Δασκάλων-Νηπιαγωγών της Επαρχίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου