screenshot.4.jpeg
«Δημιουργείται κάθε τόσο, άπό τήν μεγάλη επιθυμία γιά ένωση, ενας εύκολος ενθουσιασμός, πού πιστεύει πώς μπορεί μέ τήν συναισθηματική του θερμότητα νά ρευστοποιήση τήν πραγματικότητα και νά τήν ξαναπλάση χωρίς δυσκολία».
 
Λέγεται από πολλούς ότι οι παπικοί δεν είναι αιρετικοί, αλλά σχισματικοί η ότι δεν έχει καταδικασθεί επισήμως ο παπισμός ως αίρεση από κάποια Οικουμενική Σύνοδο και άλλα σχετικά. Ας δούμε κατ'; αρχήν πως ορίζεται η αίρεση και πως διακρίνεται από το σχίσμα. Κατά τον αείμνηστο Καθηγητή Ιωάννη Καρμίρη «Αίρεσις είναι πάσα πεπλανημένη διδασκαλία, παρεκκλίνουσα από της γνησίας χριστιανικής πίστεως, άμα δε και πάσα ιδιαιτέρα χριστιανική κοινότης, διαφωνούσα προς την δογματικήν διδασκαλίαν της αληθούς Εκκλησίας και αποκοπείσα από της κοινωνίας και ενότητος μετ' αυτής»  Η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην αίρεση και το σχίσμα είναι ότι αιρετικοί είναι αυτοί, που συνειδητά αποκλίνουν από την ορθή πίστη απορρίπτοντας ένα η περισσότερα δόγματα της Εκκλησίας και εμμένουν στις πλάνες τους και μετά από την προτροπή της Εκκλησίας για την αποκήρυξή τους. Σχισματικοί δε είναι οι αποκλίνοντες από την εκκλησιαστική διοίκηση και ευταξία και μη υποτασσόμενοι στην εκκλησιαστική ιεραρχία.
Είναι φανερό και αδιαμφισβήτητο ότι οι παπικοί δεν απέκλιναν απλώς από την εκκλησιαστική διοίκηση και ευταξία, αλλά ασπάστηκαν μία σειρά από αιρετικά δόγματα τα οποία ουδέποτε αποκήρυξαν ούτε στο ιστορικό παρελθόν ούτε και στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται.
Γι' αυτό και ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός Επίσκοπος Εφέσου τόνιζε ότι: «Ημείς δι' ουδέν άλλο απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλ' η ότι εισίν, ου μόνον σχισματικοί, αλλά και αιρετικοί. Δι' ο ουδέ πρέπει όλως ενωθήναι αυτοίς»
 
screenshot.8.jpeg
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το Νέο περιοδικό για τον Οικουμενισμό "Εν Συνειδήσει" από τα Μετέωρα Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν. Για να το προμηθευτείτε επικοινωνήστε με το τηλέφωνο της Μονής 2432022278
screenshot.5.jpeg